Vuoden 2016 aprillipäivänä sain uutisen, jonka olisin toivonut olevan vain pila: työikäinen, 60-vuotias äitini oli sairastunut Alzheimerin tautiin. Saimme vihdoin selityksen jatkuvalle unohtelulle. Arki muistisairaan omaisena havahdutti hoivasektorin arkeen: tarvittaisiin palvelu, joka helpottaisi niin omaisten, omaishoitajien kuin hoivakotien ja kuntienkin elämää. Nyt tuo palvelu on totta.

Myötäeläminen muistisairaan kanssa ja sijaisuudet omaishoidossa ovat tuoneet mukanaan paljon huolta ja kysymyksiä, ihmetystä, iloja ja suruja. Ennen kaikkea kokemukset ovat avanneet näkymän hoivasektorin nykytilaan ja tulevaisuuteen. Ne ovat sytyttäneet innostuksen kipinän kehittää alaa.

Mitä juuri minä voisin tehdä, että meillä kaikilla olisi edessämme arvokas vanhuus ja hyvä hoiva elämämme viimeisinä vuosina?

Sofigate kehitti ratkaisun hoivan laadun varmistamiseen

Unelma mobiilikäyttöisestä palveluportaalista

Äitini hoivakotijakson äärellä annoin ajatusteni ja haaveideni juosta. Miten voisin auttaa isääni omaishoidossa ja kantaa korteni kekoon äidin hoidossa? Miten pystyisin olemaan läsnä täältä 130 kilometrin matkan päästä? Voisinko tilata palveluja ja helpottaa arkea? Toivoin, että minulla olisi portaali – mielellään mobiilikäyttöinen – jolla voisin helposti kesken hektisimmän työpäivänkin esimerkiksi:

  • Löytää kunnan ohjeistukset COVID-19-epidemiaan liittyen.
  • Tilata vanhempieni kotiin siivouksen – vaikkapa yllätyksenä silloin tällöin.
  • Tilata aterioita kunnan palveluntarjoajilta vanhempieni kotiin tai hoivakotijaksoille. Näin isän ei aina tarvitsisi laittaa ruokaa, ja voisin esimerkiksi tilata äidilleni yllätyksenä herkullisen leivoksen hoivakotijaksoja ilahduttamaan.
  • Löytää tietoa ja tilata kunnan kautta saatavilla olevia apuvälineitä kotiin tai hoivakotiin.
  • Tutustua kunnan tai hoivakodin ryhmätoimintaan ja tapahtumiin ja ilmoittaa äitini niihin –ehkä jopa tilata kuljetuksenkin.
  • Tilata äidilleni kampaajan tai jalkahoidon hoivakotijaksoille.
  • Tilata äidilleni seuraa pidemmäksi aikaa tai vain esimerkiksi silloin, kun isän tarvitsee hoitaa omia asioitaan.
  • Saada yhteyden kunnan palvelukoordinaattoriin tai hoivakodin henkilöstöön, kun minulla on asiaa.
  • Tarpeen tullen ilmaista huoleni kotihoidon tai hoivakodin toimintaan liittyen tai tuoda esiin kehitysideoita.
  • Nähdä koetun laadun tason ja sopimuksellisten laatukriteereiden toteutumisen ja vakuuttua, että äitini saa laadukasta hoivaa hoivakodissa ollessaan.

Hyvä hoiva ja hyvä arki syntyvät pienistä asioista

Listaamani ominaisuudet ja toiminnot antaisivat minulle omaisena mahdollisuuden olla merkittävällä tavalla vanhempieni arjessa mukana, ostaa palveluita ja helpottaa heidän arkeaan – vaikka eri paikkakunnalta. Niistä hyötyisivät niin muistisairas, omaiset kuin omaishoitajakin.

Myös kunnat pystyisivät laadukkaammin ja kustannustehokkaammin tukemaan vanhusten hoivaa kotona, auttamaan omaishoitajia jaksamaan, parantamaan kommunikaatiota ja helpottamaan kotihoidon henkilökunnan työtä.

Palvelu, joka tarjoaisi nuo listaamani ominaisuudet, helpottaisi arkea myös hoivakodeissa. Sen avulla palvelun laatu, kommunikaatio, työntekijä- ja asiakaskokemus paranisivat, ja uusi hoitajamitoitus olisi mahdollista toteuttaa hoivakodeissa. Puhumattakaan työllistävästä vaikutuksesta koko palveluekosysteemin toimijoihin!

Moderni hoiva-alan tuoteperhe syntyi yhteistyöllä

Toisin kuin monella muulla muistisairaan omaisella, minulla oli mahdollisuus päästä vaikuttamaan unelmieni palvelun kehittymiseen. Työskentelen bisnesteknologiayritys Sofigatella, jossa kollegoinani työskentelee intohimoinen joukko sote-alaa ymmärtäviä asiantuntijoita. Sofigatella oli tiedostettu, ettei palveluntuottajilla  ole ollut keinoa valvoa hoivan laatua riittävästi, eikä mahdollisuutta viestiä siitä kunnolla.

Nyt, viisi vuotta äitini sairastumisen jälkeen, olemme yhdessä yksityisten ja julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa tehneet unelmista totta. Olemme valjastaneet modernin palvelunhallinnan, työnkulkujen ja automaation teknologiset ratkaisut hoivasektorin käyttöön ja luoneet palvelun, jota minäkin omaisena kaipasin.

Yksin teknologia ei vielä kuitenkaan riitä – siksi olemmekin panostaneet myös palveluekosysteemin ja arvoketjun mallintamiseen, toimintamallin ja työtapojen uudistamiseen sekä muutosjohtamiseen. Tuloksena syntyi SofiCare, täysin uudenlainen hoiva-alan tuoteperhe, joka helpottaa kaikkien arkea. Tuoteperhe auttaa varmistamaan, että meistä jokainen saa hyvää hoivaa juuri silloin, kun sitä kipeimmin tarvitsee.

 

Tutustu SofiCare -tuoteperheeseen

 

Mirva Sainiemi on HR-ammattilainen, jonka sydän sykkii ihmisille, fiksummalle inhimilliselle työelämälle ja teknologian mukanaan tuomille mahdollisuuksille. Työntekijäkokemuksen kehittämisen lisäksi Mirvan intohimona on edesauttaa arvokasta vanhuutta, kiireettömiä kohtaamisia ja hyvää hoivaa.

Read these next

Piditkö tästä artikkelista?

Tilaa julkiselle sektorille räätälöity uutiskirjeemme, ja saat samanlaisia suoraan sähköpostiisi! 

Liity tilaajien joukkoon
Close
Cookies Settings