Vuonna 2030 keikkatyöläisyydestä on tullut uusi normaali ja työntekijöistä on tullut työläisnomadeja, jotka liikkuvat saumattomasti työnantajien ja työyhteisöjen välillä, ennustaa keväällä 2021 julkaistu HR-asiantuntijoiden manifesti. Tuo tulevaisuus on kuitenkin jo täällä. Nyt ensimmäiset työläisnomadit kertovat, miksi halusivat liittyä uudenlaiseen työntekijöiden kyläyhteisöön.

Milleniaalit ja heidän kantapäillään työelämään astuva z-sukupolvi muuttavat jo nyt johtamistapoja, työyhteistöjä ja suhdetta työhön. Milleniaaleille työ on usein keskeinen osa identiteettiä. Z-sukupolvelle taas yrittäjähenkisyys ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä.

Aiempiin työntekijäsukupolviin verrattuna milleniaalit vaihtavat työpaikkaa usein, keskimäärin kahden vuoden välein. Työnantajat joutuvatkin yhä enemmän pohtimaan sitä, miten parhaat osaajat houkutellaan omaan palvelukseen – ja kuinka heidät saadaan jäämään.

“Työsuhteista on tullut yhä monimuotoisempia, eikä työntekijä ole enää riippuvainen yhdestä työyhteisöstä. Sen sijaan tilalle nousee uusia hybridityöyhteisöjä”, sanoo Sofigaten Susanna Grunström, yksi “Miltä HR näyttää vuonna 2030?”-manifestin tekijöistä.

Haluaisitko katsoa työn tulevaisuuteen? Lataa koko manifesti täältä.

Business Technology Village näyttää tietä tulevaisuuden työelämään

Työnantajabrändin ja työntekijäkokemuksen rakentaminen on entistä tärkeämpää nyt, kun osaajapula varsinkin teknologia-alalla kiihtyy.

Vastatakseen muutokseen, Sofigate lanseeraa keväällä 2021 täysin uudenlaisen työelämäalustan. Business Technology Village on yhteisö, johon liittyville freelancereille Sofigate tarjoaa kiinnostavia, vaihtelevia ja haastavia asiakasprojekteja sekä yli 600 hengen työyhteisön tuen.

”Haluamme olla tienraivaajia tulevaisuuden työelämässä. Yhteisö on herättänyt jo valtavaa kiinnostusta mikä kertoo, että tälle on kysyntää. Yhä useampi haluaa tehdä töitä joustavasti, ja Business Technology Village -yhteisö vastaa tuohon toiveeseen”, sanoo Sofigaten projektipäällikkö Lotta Koskimies.

Vapaudenkaipuu ja halu keskittyä veivät yrittäjäksi

Ensimmäisten kyläyhteisöön liittyneiden joukossa ovat noin vuosi sitten yrittäjiksi ryhtyneet Satu Turtonen ja Mika Itäluoma. Kumpikin heistä kertoo ryhtyneensä yrittäjäksi ennen kaikkea halusta päättää omasta työstä vapaammin ja voidakseen paremmin keskittyä siihen, mistä nauttii.

“Väsyin korporaatiomaailmaan ja sen varjopuoliin, kuten raportointiin ja ad hoc-työhön. Halusin keskittyä vahvemmin konkreettiseen tekemiseen ja tuottamaan lisäarvoa”, kertoo Turtonen, joka on tehnyt monipuolisen uran muun muassa kansainvälisissä suuryrityksissä.

Sekä Turtonen että Itäluoma kertovat haaveilleensa jo pitkään yrittäjyydestä. Turtonen jopa opiskeli yrittäjyyttä pääaineenaan kauppakorkeakoulussa. Kumpikin kertoo, että avoin keskustelu silloisten työnantajien kanssa helpotti päätöstä siirtyä täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

Yhteisöllisyyttä, kiinnostavia projekteja ja tilaisuuksia kehittyä

Tieto uudenlaisesta yhteisöstä tavoitti sekä Turtosen että Itäluoman entisten tuttujen kautta. Itäluoma työskenteli Sofigatella ennen jättäytymistään yrittäjäksi, ja kertoo jo tuolloin keskustelleensa mahdollisuudesta tehdä työtä freelancerina.

”Aika ei vielä silloin ollut kypsä. Kun tänä keväänä sitten entinen kollegani kertoi Business Technology Villagesta, tuntui kuin rukouksiin olisi vastattu. Minulla oli aiemminkin hyvä kokemus Sofigatesta, enkä nähnyt tässä kuin pelkkää hyvää”, kehuu Itäluoma.

Yksinyrittämisen tarjoaman vapauden kääntöpuoli on, että vertaistukea ja kahvihetkiä kollegoiden kanssa on harvoin tarjolla. Sekä Turtonen että Itäluoma kertovat, että työyhteisön kaipuu ja oman osaamisen vahvistaminen olivat merkittäviä syitä liittyä uuteen osaajien kyläyhteisöön.

”Business Technology Villagen arvo on mahdollisuudessa kouluttautua ja kehittyä, se on tehty todella helpoksi. Sofigaten ja bisnesteknologiastandardin ympärille rakennettu yhteisö on ainutlaatuinen”, kehuu Turtonen.

Business Technology Village on tulevaisuuden työyhteisö

Turtonen ja Itäluoma liittyivät edelläkävijöiden yhteisöön koska se vastasi heidän tarpeisiinsa ja siihen, miten he tahtovat tehdä töitä. Molemmat uskovat myös vahvasti siihen, että työelämä muuttuu laajemminkin uuden yhteisön edustamaan suuntaan.

“Uskon että tällainen malli, jota myös Business Technology Village edustaa, on tulevaisuuden trendi, johon mennään jatkossa yhä vahvemmin”, toteaa Itäluoma.

Sofigaten perustamaan uuteen yhteisöön etsitään nyt jatkuvasti uusia kyläläisiä. Mukaan liittyville freelancereille on tarjolla paitsi yli 600 asiantuntijan tukiverkosto ja kiinnostavia asiakasprojekteja, myös muun muassa työtiloja ja -välineitä, mikäli niitä tarvitsee.

”Jos haluat tehdä vaihtelevaa projektityötä, tuoda aitoa lisäarvoa asiakkaille ja olla osa yhteisöä, jossa voi sparrata samanhenkisten ihmisten kanssa sekä oppia uutta – tämä on juuri oikea paikka”, sanoo Satu Turtonen.

Haluaisitko liittyä osaksi Business Technology Villagea? Lue lisää ja tule mukaan!

Read these next

Cookies Settings