Olemme siirtyneet käyttämään lähestulkoon kaikkia palveluita verkossa. Entiseen ei ole paluuta. Uudet tekniset ratkaisut ja innovaatiot ovat tuoneet mukanaan mahdollisuuden hoidella kotisohvalla mukavasti maaten niin virastoasioinnit kuin kirpputoriostoksetkin. Kuinka moni on kuitenkin törmännyt huonosti suunniteltuun ja kummallisella logiikalla toimivaan palveluun? Jopa sellaiseen, joka saa asiakkaan raivon partaalle?

Haaste: Laina digitaalisesti tutusta pankista – läpihuutojuttu?

Paula Salmi, Sofigate

Kävin taannoin koeajamassa kivan auton ja päätin sen hankkia. Tätä ostosta varten tarvitsin kohtuullisen lainan ja päätin hakea sitä omasta pankistani, johon minulla on pitkä ja vakaa (yksipuolinen) suhde. Raha-asiani olen aina hoitanut huolellisesti, joten oletin että kyseessä on nopea läpihuutojuttu.

Ei ollut. Vanhaa kunnon asiakasneuvoja-Eilaa (nimi muutettu) tuli ikävä.

Laitoin verkkopalvelussa lainahakemuksen ja sain pankin henkilöltä soiton pari päivää myöhemmin. Tarvittiin sitä, tätä ja tuota dokumenttia, jotka piti toimittaa verkkopalvelussa liitteenä lainapalveluun. Yritin, yritin, yritin… mutta liittämistoiminto ei toiminut.

Jätin pankin IT-tukeen viestin vikatilanteesta. Mitään ei kuulunut moneen päivään ja kokeilin yhä sinnikkäästi, josko liittäminen toimisi. Ei edelleenkään toiminut, joten soitin pankin yleiseen palvelunumeroon ja painelin koneäänen ohjeiden mukaan kaikki tarvittavat valinnat.

Pääsin (oletettavasti) ihmisen puheille ja kerroin toimintahäiriöstä. Ratkaisuna oli, että lähetän tarvittavat asiakirjat normaalin sähköpostin liitteenä pankin lainapalvelun osoitteeseen. Odottelin taas päätöksen saapumista, mutta mitään ei kuulunut pariin viikkoon.

Lähestyin jälleen kerran pankkia, tällä kertaa verkkoviestillä ja kysyin, missä mennään ja pitääkö minun tehdä jotain. Ilmeisesti hakemus oli nytkähtänyt pankin prosessissa seuraavaan vaiheeseen, koska tarvittiin vielä uusi lippulappu. Verkkoviestin allekirjoituksena oli pankin nimi, eli ei mitään yhteystietoa, jonka kautta epätietoinen asiakas voisi hakea apua.

Vaaditun kupongin toimitus tapahtui taas yleisellä sähköpostilla, kun verkkoviestiin liittäminen ei edelleenkään toiminut. Taas odottelua viikko tai pari. Tässä vaiheessa otin yhteyttä toiseen pankkiin, sähköisellä lomakkeella tietenkin, ja ilmoitin halustani neuvotella pankin vaihdosta. Tästä pankista ei tullut koskaan mitään vastausta.

Kolmen kuukauden pikapalvelua – mikä syynä hitauteen?

Lopulta sain tarvitsemani lainan, mutta aikaa siihen meni sähköisiä kanavia pitkin kolme kuukautta. Vaati todellista sitkeyttä kysellä pankista prosessin vaiheita.

Syynä hitauteen lienee se, että lainaprosessi on pilkottu pieniin pätkiin, jota hoitavat erilliset yksiköt ja niiden anonyymit henkilöt. Koska tieto osasten välillä ei kulje, prosessi näyttäytyy asiakkaalle päin kömpelönä ja antaa huonon kuvan yrityksen asiantuntijuudesta.

Ikävä tuli niitä aikoja, kun asuntolainan sai omalta pankkitädiltä mukavan keskustelun lomassa, eikä siihen mennyt paria viikkoa kauempaa. Kaikesta huolimatta aion edelleenkin hoitaa kaiken mahdollisen asioinnin sähköisesti, mutta asiakkaana minulla on oikeus vaatia entiseen verrattuna parempaa palvelua.

Yrityksillä on kilpajuoksu tuottaa digitaalisia palveluita, mutta palvelun sähköistämisen ei pitäisi tapahtua palvelun laadun kustannuksella. Laadukas ja asiakasystävällinen palvelu saa minun rahani verkossa ja livenä. Vein pankin Eilalle aikoinaan ruusuja, nyt annoin sähköiselle eilalle rankasti risuja.

Ratkaisu: Kuinka muotoilla digipalvelut asiakkaiden tarpeisiin sopiviksi?

Timo Savolainen, Sofigate

“Paulan kuvaama palvelukokemus ei valitettavasti ole tänä päivänä harvinaisuus. Jokainen käyttäjäryhmä lapsesta eläkeläiseen tuskailee jonkin heikosti toimivan sähköisen palvelun kanssa, riippumatta siitä tuotetaanko palvelua julkisin vai yksityisin varoin.

Hyvä tarkoitus ei välity asiakkaalle asti, jos kehittämisen tavoitteena on ollut vain olemassa olevan tuotteen, palvelun tai prosessin tarjoaminen sähköisessä muodossa.

Odotamme googlemaisen helppoja palveluita ja asiakaskokemuksen rima nousee johdon näkökulmasta pelottavalla vauhdilla. Digitalisaation hyödyt saadaan lunastettua täysimittaisesti, kun toteutus mietitään uudelleen asiakkaan näkökulman kautta.

1. Tunnista asiakasryhmät

Sekä fyysisten että digitaalisten palveluiden tarkoituksena on tuottaa arvoa asiakkaille. Aloita palveluiden kehittäminen tunnistamalla asiakkaat ja ryhmittele heidät tarpeiden perusteella asiakasryhmiin. Näin voit huomioida eri asiakasryhmien erityispiireet palvelukehityksessä.

2. Määritä uusi asiakaspolku

Asiakaspolun määrittäminen on yksi yleisimmistä palvelumuotoilun ja visuaalisen johtamisen keinoista. Aloita nykytilasta ja määritä uusi tavoite. Älä vain tyydy digitoimaan olemassa olevaa, vaan käytä mahdollisuus toteuttaa asioita uudella tavalla.

Konkreettisesti paras tulos saadaan, kun kokoonnutaan yhteen ja kuvataan asiakkaalle näkyvät palveluelementit. Aloita ylätasolta ja lisää yksityiskohtia. Pienimmätkin detaljit ovat tärkeitä, koska yksikin heikko lenkki saattaa pilata koko palvelukokemuksen.

3. Sovella Mobile first -strategiaa

Monissa palveluissa  mobiililaite on jo se ensisijainen kanava. Ota siis lähtökohdaksi, että palvelun tulee toimia älypuhelimella päästä päähän, ensimmäisestä viimeiseen klikkaukseen saakka.

4. Kehitä iteratiivisesti

Maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi päivässä. Tee kehitystiekartta, jota noudatat suunnitelmallisesti.

Pilko kehitys pieniin paketteihin, joita julkaiset jatkuvasti asiakkaiden käytettäväksi. Näin tuotat koko ajan uutta arvoa. Älä myöskään rakenna oletusten perusteella osia valmiiksi varastoon vaan priori soi kehityskohteita jatkuvasti uusimman asiakaspalautteen perusteella.

Paula Salmi ja Timo Savolainen työskentelevät Sofigatella digitalisaation asiantuntijoina.

Read these next

Cookies Settings