”Ehtiihän tässä päivittää myöhemminkin, kun tukikin pidentyi vuoteen 2027”, saattaa moni ajatella edessä häämöttävästä SAP S/4HANA -urakasta. Ei kannata jahkailla ja jäädä vuosiksi odottelemaan uuden sukupolven liiketoiminta-alustaa. Nyt on oikea aika liikkua – Sofigaten Janne Parkkonen kertoo miksi.

Vanhat SAP-järjestelmät jäävät eläkkeelle vuoden 2027 loppuun mennessä, kun niiden tuki päättyy. SAP-käyttäjillä on edessään siirtymä SAP S/4HANA-järjestelmään – ennemmin tai myöhemmin.

Vaikka muutos vaatii työtä, liiketoiminnalle se on huippu-uutinen: SAP on investoinut uuteen järjestelmään valtavasti, ja sen avulla liiketoimintaa pystytään johtamaan reaaliaikaisen tiedon pohjalta.

Milloin päivitysurakkaan kannattaa ryhtyä? Sofigaten SAP Transformations -liiketoiminnan johtaja Janne Parkkosen mukaan nyt eli niin pian kuin mahdollista. Nopeudesta on etua seuraavista syistä:

Syy 1: Mitä nopeammin otat SAP S/4HANAn käyttöön, sitä nopeammin saat uudenlaisia liiketoimintahyötyjä.

SAP S/4HANA on järjestelmänä kaikkea muuta kuin ”pelkkä erppi”: kuvaavampaa on puhua liiketoiminta-alustasta, joka kokoaa yrityksen toimintokohtaiset järjestelmät yhteen käyttöliittymään. Sama se, tarvitsetko jokapäiväisessä työssäsi SAP:ia, M2:sta vai Salesforcea työsi suorittamiseen. Tärkeää on se, että järjestelmät ovat helposti saavutettavissa ja jaettavissa yhden työpöydän kautta

Liiketoiminnan johtaminen datan avulla on yksi selkeimmistä hyödyistä. Pääset kiinni aiempaa paremmin päätöksenteon kannalta olennaiseen tietoon. Tietoa on saatavilla enemmän ja reaaliaikaisesti, helpommassa ja käyttäjää ohjaavassa muodossa.

Liiketoimintaa kiinnostaa varmasti myös S/4HANAn mahdollistama prosessien yksinkertaistaminen tai automatisoiminen. Kun prosessien läpimenoajat lyhentyvät työvaiheita vähentämällä tai tehostamalla, tuloksentekokyky paranee.

Myös käyttäjäkokemus on ihan muuta kuin entisaikojen toiminnanohjausjärjestelmissä: Loppukäyttäjä saa uudenlaisen, roolipohjaisen ja toiminnallisesti tehokkaan tavan tehdä työtä.

S/4HANA on jatkuvasti kehittyvä innovaatioalusta, jonka päälle yritys voi tuoda uudenlaisia sovelluksia ja palveluita, kuten IoT:tä, keinoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa.

Kaikesta tästä voi olla hyötyä nyt – eikä vasta seitsemän vuoden päästä. Ero näkyy liiketoiminnassasi.

Syy 2: Toiminnanohjauksen modernisointi ei tapahdu ihan hetkessä – selvitä oman projektisi laajuus

Toiminnanohjauksen modernisointiin pitää varata riittävästi aikaa. SAP-projektin kesto riippuu pitkälti sen laajuudesta sekä toimittajan kyvystä konseptoida projekti ja toimitus. Keskikokoinen projekti voi mennä 6–8 kuukaudessa, mutta jos SAP on yrityksellä käytössä ympäri maailmaa, puhutaan jo vuosista. Projektin kestoon vaikuttaa myös investointien jakautuminen tilikausien välille.

Projekti vaiheistuu luontaisesti niin, että ensin valmistellaan projekti, varmistetaan arkkitehtuuri ja tehdään tekninen päivitys. Tämän jälkeen siirrytään jatkuvan kehityksen vaiheeseen, jossa kotiutetaan alustan mahdollistamia liiketoimintahyötyjä. Näin kehitys jakautuu useammalle vuodelle ja vaikutus yrityksen tuloskuntoon pysyy maltillisena.

Projektin luonteeseen vaikuttaa sekin, minkälaiseen S/4HANAan yritys siirtyy. ”Hanoitetaanko” ympäristö ja jatketaan ‘Any premise’ -tyyppisellä Private Cloud -ratkaisulla? Vai viedäänkö järjestelmä muodikkaasti julkipilveen tai ostetaanko kokonaisuus palveluna?

On erityisen tärkeää osata kertoa myös liiketoiminnalle siitä, miten sen prosessit muuttuvat uudistuksen myötä. Prosessilouhinta tarjoaa erittäin hyviä työkaluja nykytilan läpivalaisemiseksi, tavoitellun toimintamallin toteutumisen seurantaan käyttöönoton aikana sekä liiketoiminnalle merkittävimpien automatisointikohteiden tunnistamiseen käyttöönoton jälkeen.

Syy 3: Mitä pidempään odotat, sitä monimutkaisemmaksi päivitys voi mennä – ja aiheuttaa liiketoiminnallesi lisäkustannuksia.

Jos kaikki jättävät vaihtamisprojektin viime hetkeen, asiantuntijoita ei riitä jokaiseen S/4-hankkeeseen. Eri arvioiden mukaan pullonkaula voi alkaa jo vuonna 2022. Sama on edessä meillä Suomessakin.

Jos odotat liian pitkään, pahimmassa tapauksessa voit jäädä ilman osaavaa apua. Parhaat ammattilaiset napataan tietenkin ensin, ja toimittajan kyvyt vaikuttavat projektin laatuun ja kestoon.

Kannattaa myös huomioida se, että jos jatkat vielä vanhaan järjestelmään investoimista, päivityksestä saattaa tulla monimutkaisempi. Mitä enemmän räätälöintejä, kehitystä tai integraatioita järjestelmässä on, sitä enemmän huomioitavaa on siirtymässä S/4HANAan.

Yksikään SAP-projekti ei ole samanlainen, ja kyse on liiketoiminnalle kriittisen tärkeästä järjestelmästä. Siksi kannattaa varmistaa, että aika on puolellasi.

Kuinka onnistut SAP S/4HANA-hankkeessa? Janne Parkkosen kuusi vinkkiä:
  1. Koeaja S/4HANA osana muutokseen valmistautumista. Simulaatiopeli on lyömätön tapa saada kokemuspohjaista ymmärrystä modernin liiketoiminta-alustan hyödyistä.
  2. S/4-projekti on ennen kaikkea bisnesprojekti. Varmista, että teknologian suunnittelu ja kehittäminen kytkeytyy liiketoiminnan strategisiin tavoitteisiin. Hyvä menetelmä tähän on Business Technology Design, joka on visuaalinen, ymmärrettävä ja bisneslähtöinen lähestymistapa liiketoimintakyvykkyyksien ja liiketoiminta-alustojen kehittämiseen.
  3. Älä vie vanhoja prosessien pullonkauloja uuteen järjestelmään. Hyödynnä prosessilouhintaa hankkeessasi.
  4. Pidä ydin standardoituna, toteuta tekninen muutos ja toimiva tuotantojärjestelmä ripeästi. Kehitä ratkaisua liiketoimintalähtöisten tavoitteiden ja käyttökokemuksen pohjalta jatkuvan parantamisen kulttuurin kautta.
  5. Muista huolehtia loppukäyttäjien koulutuksesta ja muutoshallinnasta. Laadi suunnitelma muutoshallinnan tavoitteista, mittareista ja siitä mitä ja milloin tapahtuu hankkeen aikana.
  6. Varmista, että tukikumppanisi ideologia perustuu asiakkaiden syvälliseen tuntemiseen, jatkuvan parantamisen palveluihin ja liiketoiminta-alustan arvon maksimointiin.

Kiinnostuitko? Soita minulle, niin jutellaan, mitä siirtyminen SAP S/4HANAan teidän tapauksessanne tarkoittaa. Pohditaan yhdessä, mitä liiketoimintahyötyjä hankkeesta saatte ja miten teidän projektinne saataisiin käyntiin. Ota yhteyttä: puh. 050 5747 185, janne.parkkonen[a]sofigate.com

Jos pidit tästä jutusta, sinua saattaisi kiinnostaa myös artikkeli
SAP-konkari neuvoo: näin varmistat, että S/4 HANA -konversiohanke rullaa sujuvasti maaliin
Lue artikkeli

 

Kirjoittaja

Janne Parkkonen vastaa SAP Transformations -liiketoiminnasta Sofigatella, joka on SAP Platinum Partner. Jannella on yli 15 vuoden kokemus SAP-ekosysteemistä. Hän innostuu liiketoiminnan modernisoinnista ja asiakkaiden kilpailukyvyn parantamisesta bisnesteknologian avulla. Siirtymä moderniin liiketoiminta-alustaan on parhaimmillaan valtava, suoraan hyödynnettävissä oleva kilpailuetu.

Read these next

Haluatko onnistua SAP-hankkeessa? Lataa opas: Vinkit onnistuneeseen S/4HANA -päivitykseen

Close
Cookies Settings