Koronakriisistä selviävät parhaiten ne, jotka osaavat hyödyntää teknologiaa tehokkaasti liiketoiminnan kehittämisessä. Bisnesteknologian johtamiseen erikoistunut asiantuntijayritys Sofigate investoi liki 500 000 euroa hankkeisiin, joilla luodaan uutta markkinoille.

Teknologian potentiaali liiketoiminnassa on valtava, mikä on korostunut koronakriisin aikana. Moni yritys tuli yllätetyksi, kun paljon puhuttu digiloikka muuttuikin digipotkuksi. Asiakkaat siirtyivät yhdessä yössä kivijalkaliikkeistä verkkoon, ja organisaatioiden piti nopeasti kyetä toimimaan etäyhteyksien varassa.

Jotta teknologiaa pystyy hyödyntämään tehokkaasti, yritykset tarvitsevat joustavia, ketteriä kehitysmalleja. Uusien ajatusten täytyy mennä läpi organisaation, eikä olla vaikkapa vain IT-osaston tonttia. Nämä tarpeet innostivat Sofigaten aloittamaan uusia hankkeita keskellä koronakriisiä.

”Olemme investoineet uusiin hankkeisiin nyt lähes 500 000 euroa yhdessä asiakkaidemme kanssa. Mukana on myös Business Finlandin tukea. Tarkoitus on saada kehitystyön tulokset markkinoille vielä tämän vuoden aikana”, Sofigaten toimitusjohtaja Sami Karkkila kertoo.

Kevään aikana Sofigate on perustanut muun muassa Development Management -yhteistyöfoorumin, joka kokoaa ja jalostaa yritysten parhaita kehitystyön käytäntöjä.

Inspiraatio kehitystyöhön kriisin aikana löytyi edellisestä kriisistä, vuodelta 2009. Silloin alkaneesta kehityshankkeesta syntyi tänä vuonna 10 vuotta täyttänyt Bisnesteknologiamalli, jolla on kansainvälisesti yli 50 000 käyttäjää. Suomessa mallia hyödyntää yli puolet TOP100-yrityksistä.

”Talouskriisissä alkunsa saanut Bisnesteknologiamalli on nykyisin koko toimintafilosofiamme kulmakivi. Kehittämishankkeet ovat olleet meille myös sisäisesti tärkeitä ja punainen lanka uuteen nousuun. Hankkeiden avulla olemme saaneet työllistettyä niitä työntekijöitä, joilla asiakastyöt menivät kriisin vuoksi tilapäisesti jäihin”, Karkkila kertoo.

Katse kriisin yli – Sami Karkkilan johtamisvinkit

Sofigate on kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana voimakkaasti. Vuoden 2019 liikevaihto oli 93,5 miljoonaa euroa, ja se työllistää tällä hetkellä 617 työntekijää. Yritys tavoittelee uutta kasvua koronasta huolimatta.

Kevään aikana Sofigate on muuttanut myös omaa johtamismalliaan vastaamaan uutta normaalia. Sami Karkkilan mukaan koronaan pitää suhtautua vakavasti, mutta viruksen ei voi antaa ryhtyä johtamaan yritystä. Alkuvaiheen sopeutumisen ja henkilöstön hyvinvoinnin turvaamisen jälkeen oli aika katsoa eteenpäin ja suunnitella kasvun jatkamista.

Kevään kokemukset ovat Karkkilalla kiteytyneet kolmeksi vinkiksi:

  1. Löydä uusi pysyvä toimintamalli – älä takerru poikkeusaikojen toimintamalliin. Vanhat ajat eivät palaa, joten kriisi on mahdollisuus luoda uusi pysyvä toimintamalli.
  2. Myynti- ja asiakatoimenpiteitä ei pidä tiukkoina aikoina vähentää – päinvastoin. Tuplaa ne! Fokuksen pitää tietenkin olla kunnossa, mutta nyt kannattaa lisätä voimaa myyntiin ja asiakkaista huolehtimiseen.
  3. Älä jää yksin! Kaikilla yrityksillä on varmasti omassa verkostossaan yrityksiä, jotka miettivät samaa. Nyt kannattaa miettiä, miten voidaan yhdessä tulla kriisistä ulos parempina. Sofigate on ryhtynyt muun muassa pohtimaan Technopoliksen ja Hintsa Performancen kanssa uudenlaisen toimistotyöskentelyn ja työhyvinvoinnin tapoja.

 

Katso myös video

Sami Karkkila kertoo Sofigaten johtamisesta ja uuden kasvun tavoittelusta kriisiaikoina. Haastattelijana toimii talousbloggaaja Jouko Marttila.

 

Read these next

Cookies Settings