Parhaimmillaan prosessilouhinta auttaa ratkaisemaan ongelmista ikiaikaisimman: miten IT-investoinnin avulla luodaan konkreettista liiketoiminnallista hyötyä? Sofigaten Valtteri Nättiaho valaisee prosessilouhinnan hyötyjä tarinalla varastetusta eväsrasiasta.

Tietojenkäsittelytieteen professorini lausui aikoinaan sanat, joita en unohda koskaan:

“Jos luulet voivasi osoittaa miten jokin tietojärjestelmän luo arvoa, olet todennäköisesti väärässä.”

Tämä väite ei tarkoita sitä, että tietojärjestelmät eivät loisi lisäarvoa tai että tätä arvoa ei voisi osoittaa todeksi. Se tarkoittaa, että tietojärjestelmien arvon osoittaminen todeksi on erittäin vaikeaa.

Process mining – vapaasti suomennettuna prosessilouhinta – saattaa auttaa ratkaisemaan tämän ongelman.

Miten arvoa luodaan tietojärjestelmien sisällä?

Miten tietojärjestelmät luovat arvoa? Jotta kysymykseen voi vastata, on ensin ymmärrettävä, mitä tietojärjestelmät ovat ja mitä tarkoitusta ne palvelevat.

Tietojärjestelmät ovat yhdistelmä sosiaalisia ja teknisiä näkökantoja. Sosiaalinen puoli viittaa järjestelmää käyttäviin ihmisiin sekä heidän tapaansa käyttää järjestelmää. Tekninen puoli tarkoittaa järjestelmän sisällä olevaa teknologiaa ja prosesseja.

Käytännön esimerkki: kadonnut eväsrasia liiketoiminnallisena haasteena

Otetaanpa käytännön esimerkki. Tässä esimerkissä kirjoitan muistilapulle tärkeän viestin, laitan sen kiinni jääkaapin oveen ja kutsun sitä tietojärjestelmäksi. Palastellaan osiin:

  • Vuorovaikutus: järjestelmän kanssa vuorovaikutuksessa ovat minä, laatija, sekä ihmiset, jotka muistilapun näkevät.
  • Rakenne: tapa, jolla muut ihmiset, eli tiedon vastaanottajat, kommunikoivat lähettämäni tiedon kanssa.
  • Teknologia: käyttämäni muistilappu ja kynä.
  • Prosessi: tiedon siirtäminen muistilapun avulla minulta kaikille, jotka muistilapun lukevat.
Tiedätkö, mikä on liiketoiminnallinen haaste?

Jotta voimme ymmärtää “muistilappujärjestelmän” arvonluomisprosessia, meidän täytyy ensin ymmärtää, miksi se on rakennettu. Tietojärjestelmän luomiselle voi olla loputon määrä syitä. Siksi on tärkeää kysyä liiketoimintajohdolta (tässä esimerkissä siis allekirjoittaneelta), miksi tätä järjestelmää tarvitaan.

Liiketoiminnallinen haaste esimerkissäni oli, että joku varasti jääkaapista lounaani ja minun oli todistettava, että kyseessä oli virhe liiketoiminnallisessa prosessissa. Jotta saisin ongelman ratkaistua, asetin muistilapun jääkaapin oveen: kohdistamaan huomion haasteeseen.

Sanotaan, että lounaani katoamiset vähenivät merkittävästi, kun uusi muistilappujärjestelmä otettiin käyttöön. Se siis toimi – vai toimiko?

Prosessilouhinnan hyödyt verrattuna perinteiseen prosessijohtamiseen

Jakamani esimerkki on kertomus perinteisestä prosessijohtamisesta. Liiketoimintajohto huomaa liiketoimintaprosessissa haasteen ja keksii keinon, jolla ongelma on (näennäisesti) ratkaistavissa. Kun ratkaisu on luotu ja järjestelmä otettu käyttöön, huomataan, että virhe itse prosessissa jäi kokonaan ratkaisematta.

Nyt päästään viimein siihen, miksi prosessilouhinta on merkittävästi parempi verrattuna perinteisiin ratkaisuihin.

Liiketoimintajohtajalla on todennäköisesti käytössään suuri määrä tietoa prosessista jo ennen kuin hän lähtee parantamaan sitä. Esimerkissäni kiinnitin huomiota olosuhteisiin, joissa prosessi tapahtui. Sitä kautta huomasin tiettyjä kaavoja: lounaani katosi aina 12−12.30 välillä tiistaisin ja niin edelleen. Analysoimalla tiettyjä tapahtumia pystyin havaitsemaan trendejä ja tekemään juurisyiden analysointia.

Analysoimalla keräämääni tietoa sain selville, että kaikki jäljet johtivat markkinoinnin Joonaksen luo. Kun ilmaisin ääneen epäilykseni siitä, että Joonas on syyllinen, sain painettua järjestelmän virhemarginaalin nollaan ja pystyin lopettamaan muistilappujärjestelmän käytön kokonaan.

Prosessilouhinta ratkaisee vanhan ongelman uudella tavalla

Perinteisessä prosessijohtamisessa tyydymme usein näennäistehokkaaseen järjestelmäparannukseen, mutta unohdamme analysoida, miksi prosessi epäonnistuu kerta toisensa jälkeen.

Prosessilouhinta taas hyödyntää bisnestietoa tehokkaasti ja luo liiketoiminnalle entistä enemmän lisäarvoa tietojärjestelmien avulla.

Parhaimmillaan prosessilouhinta siis auttaa ratkaisemaan ongelmista ikiaikaisimman: miten IT-investoinnin avulla luodaan konkreettista liiketoiminnallista hyötyä? Prosessin parantamisen ytimessä on perimmäisen liiketoimintahaasteen ymmärtäminen – eksyminen KPI-viidakkoon ei riitä.

Lue lisää prosessilouhinnasta

 

Kirjoittaja
Valtteri Nättiaho on osa Sofigaten Data Leadership -tiimiä, jossa hän auttaa asiakkaita erityisesti raportoinnin ja data-analytiikan saralla.

Read these next

Cookies Settings