Yli 20 vuoden SAP-uran tehnyt Heikki Kuusirati tietää, miltä SAP:n tulevaisuus näyttää. Kokenut sovellus- ja ratkaisuarkkitehti kertoo, miksi SAP-tekeminen Sofigaten riveissä on erilaista kuin muualla.

Alussa oli Turku, erppi ja Heikki.

”Vuonna 1997 olin juuri lopettelemassa opintojani Turun Kauppakorkeakoulussa, kun kuulin, että SAP on järjestämässä kuusiviikkoista akatemiaa SAP-osaamisen kehittämiseksi Suomessa. Tuohon aikaan kaikilla suomalaisilla yrityksillä oli tarve hankkia moderni ERP – ja melkein kaikki päätyivät SAP:iin. SAP:in tämänhetkinen valta-asema Suomen TOP500-yrityksissä periytyy siis jo noilta ajoilta”, kertoo sovellus- ja ratkaisuarkkitehti Heikki Kuusirati.

Pelkkä menneisyydestä kumpuava menestys ei silti riitä selittämään SAP:in suosion jatkumista vielä 2020-luvun kynnykselläkin. SAP-vuosiensa aikana Heikki on ehtinyt nähdä tuotteen monipuolistumisen:

”Enää SAP ei ole yhtä kuin ERP, vaan se on 500 muutakin tuotetta. Yhtiö panostaa tuotekehitykseen vuosittain yli kolme miljardia euroa ja kuuntelee herkällä korvalla käyttäjien kehitystoiveita.”

Oman tuotekehityksensä lisäksi SAP monipuolistaa tuoteperhettään investoimalla jatkuvasti yritysostoihin. Pelkästään viime vuonna SAP hankki omistukseensa viisi eri osaamisalojen yhtiötä, muiden muassa koneoppimista kehittävän Recast.AI:n ja RPA-automaatioratkaisuja suunnittelevan Contextorin.

Ei ahdistavan tiukkaa SAP-luunaa

SAP-akatemiasta valmistuttuaan Heikki polkaisi ensin pystyyn tanskalaisen R5Consultingin Suomen-yksikön, siirtyi sieltä muutamaksi vuodeksi SAP Finlandille ja lopulta siirtyi osakkaaksi SAP:iin erikoistuneeseen Headstartiin. Vuonna 2018 Headstart liittyi Sofigate-perheeseen.

”Muutos on ollut jännittävä, koska Headstart oli puhdas SAP-talo ja Sofigate on kaikkea muutakin. Muissa konsulttitaloissa SAP-konsultit tekevät pelkästään SAP:ia, mutta täällä pääsee osallistumaan kokonaisvaltaisemmin asiakkaiden bisnesteknologian edistämiseen, eli raja-aitojen kaatamiseen liiketoiminnan ja IT:n väliltä”, hän vertaa.

Koska Sofigaten palveluvalikoima on laaja, SAP-osaajaltakin vaaditaan poikkeuksellisen avointa mieltä ja monipuolisuutta.

”SAP-ihmisenä täällä pääsee tekemään töitä muidenkin kuin toisten SAP-ihmisten kanssa. Kaikkien ei tarvitse olla samasta puusta”, Heikki sanoo, ja jatkaa: ”Täällä pärjää parhaiten, jos on valmis oppimaan uutta. Uusi voi tarkoittaa joko oman osaamisen syventämistä vertikaalisessa laatikossa tai sen levittämistä horisontaalisesti muille alueille joko SAP:in sisällä tai Sofigaten muun tarjoaman ja palvelukonseptien sisällä.”

Esimerkkeinä SAP-osaajaa hyödyttävistä laajemmista tonteista Heikki mainitsee muun muassa hankehallinnan, projektinhallinnan, arkkitehtuurin ja palvelunhallinnan.

Oma kädenjälki näkyviin – vaikka omistajana!

SAP-maailmaa yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella tarkasteleva Heikki osaa arvostaa nykyisen työpaikkansa matalaa organisaatiota ja lyhyttä päätöksentekoketjua.

”Vaikka Sofigate on yli 500 hengen konsulttitalo, organisaatiorakenne täällä on matala. Firma toimii suomalaisessa omistuksessa ja kaikki päätökset tehdään aidosti täällä. Toimari istuu tuossa vieressä, jos haluat keskustella asioista”, hän naurahtaa.

Toimitusjohtajan lisäksi myös yrityksen omistaja saattaa istua viereisellä tuolilla – tai katsoa peilistä.

”Emme ole pörssilistattu yhtiö, mutta meillä on työntekijöille suunnattu osakeohjelma. Tällä hetkellä noin puolet sofigatelaisista omistaa yritystä. Niinpä oman työn kädenjälki näkyy täällä kenties selvemmin kuin jossain muualla”, Heikki pohtii.

Omaa kädenjälkeä saa katsella pitkälle tulevaisuuteen. Heikki arvioi tulevia vuosia kiehtovalla tavalla työntäyteisiksi:

”SAP-osaajille riittää lähiaikoina tarvetta, koska versionvaihto uusimpaan tuoteversioon tulee työllistämään paljon. Myös tuotekehityspanostusten ja yritysostojen myötä laajeneva SAP-tarjonta takaa, että uutta opittavaa riittää jatkuvasti.”

 

Oletko etsimämme SAP-haastaja? Haemme parhaillaan joukkoomme motivoituneita, bisnestä ymmärtäviä SAP-kykyjä. Oletpa sitten ansioituneempi asiantuntija tai tuoreempi tulokas, haluaisimme tutustua sinuun! Hakemuksen pääset lähettämään täältä.

Read these next

Cookies Settings