Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung Aktiengesellschaf. Myönnettäköön – ei se kevyeltä kuulosta. Mikä sai Sofigaten SAP-liiketoimintaa johtavan Joonas Jaatisen, 33, rakentamaan uransa maailman suurimman yritysohjelmiston ympärille?

Joonas Jaatinen oli juuri saanut sisäisen laskennan opinnot Kauppakorkeakoulussa päätökseen, kun hän huomasi IT-talo Atoksen SAP Trainee -ohjelman. SAP oli tullut Suomeen parikymmentä vuotta aiemmin ja vallannut paikkansa yritysten liiketoiminnan ydinjärjestelmänä jopa sellaisella laajuudella, että Suomea kutsuttiin SAP-landiaksi.

Jaatisessa kirjainyhdistelmä SAP ei alkuun herättänyt erityisiä intohimoja. IT-ala työllistymismahdollisuuksineen tuntui kuitenkin hyvältä vaihtoehdolta ja SAP vakaalta, kansainvälisiä mahdollisuuksia tarjoavalta teknologialta.

Oppivuodet pitivät sisällään sisäisen laskennan SAP-konsultointia, palvelupäällikön tehtäviä eri asiakkaille, monia erilaisia projekteja roll-outeista integraatioihin. Jaatinen huomasi valinneensa oikein: Kaikki, mikä SAPissa pyörii, kiinnostaa yrityksen ylintä johtoa. Kun ymmärtää SAPia ja liiketoimintaa, pääsee todella vaikuttamaan.

Nyt, vajaa vuosikymmen myöhemmin, Joonas Jaatinen johtaa Sofigatella SAP-liiketoimintaa ja rakentaa Suomen parasta SAP-tiimiä.

”Kun tulin Sofigatelle, olin noin sadas työntekijä ja olimme keskittyneet IT:n liiketoimintalähtöiseen johtamiseen. Nyt meitä on 550 ja meillä on vahvasti kasvava teknologialiiketoiminta johtamisen konsultoinnin rinnalla. SAP-praktiikassa meillä on suuri kirjo kokeneita ammattilaisia arkkitehdeistä projektipäälliköihin ja osaavia esimiehiä. Rekrytoimme pian käynnistyvässä kampanjassa 15 motivoitunutta, aikaansaavaa SAP-taituria, jotka osaavat kääntää liiketoiminnan tarpeet tekniseen muotoon”, Jaatinen kertoo.

Kysyntää lisää lähivuosina myös se, että SAP:n tuki vanhoille ECC-järjestelmille päättyy vuoden 2025 lopussa. Yrityksillä on siis vajaa kuusi vuotta aikaa päivittää oma SAP-järjestelmä S/4HANAan.

”Vanhojen järjestelmien jääminen eläkkeelle on iso juttu. Gartnerin mukaan kolmannes pohjoismaisista tietohallintojohtajista kertoo, että toiminnanohjausjärjestelmän uusiminen on prioriteettilistan kärkipäässä. Me haluamme olla asiakkaille luotettava kumppani näissä hankkeissa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.”

Sofigatella SAP-osaajaa ei lokeroida

Kiinnostavinta nyt viisi vuotta kestäneessä Sofigate-urassa Joonas Jaatisen mielestä on ollut vapaus muokata oma urapolku. Vastuuta on saanut ihan niin paljon kuin on ollut itse valmis ottamaan vastaan. Työarki on kaikkea muuta kuin tiukkaan lokeroon jumittumista.

”Monesti ihmiset turhautuvat työssään siihen, etteivät pääse vaikuttamaan työhönsä. Me etsimme tiimiimme nimenomaan niitä, jotka haluavat vaikuttaa – ja joiden kanssa pääsemme vaikuttamaan yhdessä. Sofigate on oikea työpaikka sellaiselle, jota kiinnostaa jättää oma sormenjälkensä ja auttaa asiakkaita kehittämällä uutta, vaikkapa robotiikan avulla”, Jaatinen toteaa.

SAP-konsultin arki ei rajoitu vain SAPiin, vaan asiakkaille parhaita ratkaisuja etsitään yhdessä muiden osaajien kanssa: ServiceNow-, Salesforce-, Oracle- ja SAP-osaajat istuvat lähekkäin ja ammentavat toistensa osaamisesta.

”Sofigatella on vahva luotto asiakkailla, ja meidät tunnetaan liiketoimintaymmärryksestämme. Koko porukka haluaa kantaa Sofigaten lippua korkealla ja varmistaa, että laatu täyttää asiakkaan kriteerit. Siksi emme koskaan ajattele järjestelmä edellä, vaan katsomme asiakkaan liiketoiminnan tarvetta ja kokonaisuutta. Eri teknologiatiimien kanssa käytämme yhteisiä muskeleita konseptien kehittämisessä ja mietimme, miten eri järjestelmät pelaavat yhteen.”

Jatkuvan kehittymisen ja kehittämisen työyhteisö

Jaatinen aloitti itse aikoinaan SAP-uransa suoraan koulunpenkiltä ja pääsi nopeasti kiinni projekteihin. Vaikka kokemus kasvattaa, hänen mielestään nuoret ammattilaiset ovat myös tervetulleita ja tarpeellisia tiiminjäseniä konkareiden rinnalle.

”Otan mielelläni kasvavaan joukkoon mukaan henkilöitä, joilla on innostusta, vaikka kokemusta olisi vähemmän. Eri näkökulmasta asiaa lähestyvä työkaveri voi auttaa seniorikollegoja huomaamaan jotain uutta”, Jaatinen sanoo.

Sofigatella koko oman porukan osaamisen kehittämistä pidetään tärkeänä, oli rooli tai kokemus mikä tahansa. Taloon tultuaan jokainen käy Sofigate-akatemian, jossa yrityksen toimintatavat ja mallit, esimerkiksi Business Technology Standard, tulevat tutuiksi. Myös ammattillisesti tärkeisiin lisäkoulutuksiin ja sertifiointeihin panostetaan vahvasti.

Yksi asia taloon tulijan on kuitenkin kannettava mukanaan selkärangassaan, ennen kuin ovet aukeavat: asiakasasenne eli tahto auttaa asiakkaita eteenpäin omassa liiketoiminnassaan.

”Kuinka voi auttaa asiakkaan liiketoimintaa muutoksessa, jos ei ole itse valmis muuttumaan? Liiketoiminnan vaatimusten ymmärrys on koko ajan tärkeämpää – ja meidän pitää työssämme kyetä puhumaan sujuvasti bisnestä.”

Neljä nopeaa kysymystä Joonas Jaatiselle

Millainen työkaveri olet itse?

”Yritän olla esimiehenä mahdollisimman läpinäkyvä, ja minusta kaikkien pitää tietää missä mennään. Jo ihan urani alkuvaiheessa opin, miten tärkeää tiedonjako on. Työhön liittyvistä asioista pitää pystyä puhumaan avoimesti.”

Millainen on unelmatiimisi?

”Hyvässä tiimissä on monipuolisesti erilaisia motivoituneita henkilöitä, erilaisella kokemuksella. Kannetaan vastuuta ja luotetaan toisiin, että sovitut asiat hoidetaan. Projektityö on välillä hektistä, mutta hyvän tiimin kanssa työskentely on kivaa: yhdessä pallotellaan ideoita ja kehitetään asioita.”

Millaiselle ihmiselle Sofigate ei sovi?

”Sellaiselle, joka odottaa koko ajan tarkkoja ohjeita esimieheltä. Meillä on matala organisaatio, joten esimies ei hengitä koko ajan niskaan. Se edellyttää valmiutta kantaa vastuuta omasta työstä.”

Miksi SAP on edelleen tulevaisuuden teknologia?

”SAP on maailmanlaajuinen, eniten käytössä oleva yritysjärjestelmä – ja se panostaa kehitykseen edelleen mittavasti. Esimerkiksi Qualtrics ja Coresystems ovat mielenkiintoisia yritysostoja ja osoitus SAP:n panostuksesta tulevaisuuteen. Vaikka uusia teknologioita on noussut, SAP:n asema on edelleen vahva liiketoiminnan ydinjärjestelmänä ja uusia osaajia tarvitaan jatkuvasti.”

 

Oletko etsimämme SAP-haastaja? Haemme parhaillaan joukkoomme motivoituneita, bisnestä ymmärtäviä SAP-kykyjä. Oletpa sitten ansioituneempi asiantuntija tai tuoreempi tulokas, haluaisimme tutustua sinuun! Hakemuksen pääset lähettämään täältä.

Read these next

Cookies Settings