Helpotusta hoitajamitoituksen laskentaan
Ensimmäinen pilottiprojekti poiki aiheita jatkokehitykseen. Toisessa pilotissa syvennettiin laadunvalvonnan toiminnallisuuksia, testattiin ratkaisua uudella palvelualueella ja selvitettiin sen skaalautuvuutta hyvinvointialueen tarpeisiin. Lisäksi hoitajamitoituksen laskentaan lähdettiin hakemaan uusia keinoja.
Vanhuspalvelulaki määrittelee Suomessa hoitotyön mitoitukselle minimivaatimukset, joiden täyttyminen on voitava todentaa. Myös välitön ja välillinen hoitotyö pitää pystyä erottamaan toisistaan. Mitoituksen laskeminen on nykyisellään massiivinen operaatio, jossa dataa kerätään monesta paikasta. ”Mitoitus lasketaan nyt käsin. Suuri urakka vie aikaa, ja laskentavirheitäkin voi sattua. Tehokkaammille keinoille on ilmeinen, kansallinen tarve”, Linja toteaa.
Vantaa ja Sofigate ovat luoneet yhdessä pohjaa mitoituksen automaattiseen laskentaan. Ratkaisua testattiin mallintamalla ja toteuttamalla suunniteltu laadunvalvontakäynti yhteen hoivayksikköön. Tulokset ovat lupaavia.
”Data voidaan koota palvelualustalle ja sitä voidaan näyttää reaaliaikaisesti. Hoitajamitoitus voidaan laskea automaattisesti ja tiedon saa järjestelmästä helposti. Hoitajamitoituksen ennustetta ja toteumaa voidaan vertailla keskenään, tai tarkastella välillisen ja välittömän työn määrää yksiköittäin”, kuvailee SofiCare-ratkaisun Concept Owner Mirva Sainiemi.
Hoitajamitoituksen laskennan kehittäminen on kirkastanut käyttäjille, kuinka monimutkainen prosessi on nykyisellään. Tämä on jo johtanut toimintatapojen muutokseen. ”Teknologia itsessään ei muuta mitään, vaan mahdollistaa fiksumman tavan toimia. Nyt silmät avautuivat toiminnan muuttamisen mahdollisuuksiin jo pilotin aikana, mikä helpottaa järjestelmän käyttöönottoa aikanaan”, Sainiemi sanoo.
Mitoituslaskennan kehitys jatkuu vielä. ”Olemme hyvällä tiellä. Jos tämän kaltainen järjestelmä saadaan käyttöön, se vaikuttaa merkittävästi resurssien ja mitoituksen suunnitteluun”, Linja uskoo.
Miten sote-alan digimurros saadaan onnistuneesti maaliin? Lue, mitä neuvoja tarjoaa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän tieto- ja digijohtaja Antti Ylä-Jarkko.