Oli aika, jolloin kirjaimet E, R ja P eivät suorastaan saaneet liiketoiminnan edustajia hymyilemään innostuksesta. Tietenkin kaikki tunnustivat toiminnanohjausjärjestelmän tarpeellisuuden, kun yritys oli kasvanut siihen kokoon, että Exceleillä pelaaminen ei enää kannattanut.

Vaikkakin tärkeä, silti monelle ERP oli mielikuvissa synonyymi pakolliselle pahalle. Toiminnanohjausjärjestelmästä saattoi kehkeytyä varsinainen liiketoiminnan jarru tai kustannuksia kerryttävä taakka, kun räätälöidyt ratkaisut ja integraatiot muuttuivat kalliiksi ylläpitää.

Se aika saa jo olla mennyttä! On korkea aika puhdistaa ERP-kirjainyhdistelmän maine liiketoiminnan silmissä.

Nimittäin: Tämän päivän pilvipohjaiset ERP-ratkaisut ovat aivan eri planeetalta kuin puistatuksia herättäneet järjestelmäpainajaiset. Kun mietin viimeaikaisia keskustelujani liiketoiminnan ja talousjohdon edustajien kanssa, tällaiset asiat pilvi-ERPissä yleensä ilahduttavat:

  1. Parhaimmillaan ERP on moderni, säännöllisesti päivittyvä liiketoiminnan ydin, jolla automatisoit ja digitalisoit liiketoimintaprosessit. Enää ei tarvitse tuskailla siiloutuneita ja vanhentuneita järjestelmiä, joihin samat tiedot syötetään manuaalisesti useampaan kertaan eikä mistään saa ajantasaisia tietoja ulos.
  2. Päätöksiä ei tehdä enää mutu-tuntumalla – vaan faktoilla. Moderni pilvi-ERP on reaaliaikainen ja datapohjainen tietolähde, joka auttaa tekemään päätöksiä nopeasti ja kasvattamaan liiketoimintaa kannattavasti. Jos ennen muinoin ylin johto ei edes halunnut omia tunnuksia toiminnanohjausjärjestelmään, nyt näkymät ovat visuaalisia, selkeitä sekä helposti muokattavissa nimenomaan päätöksentekijöitä varten. Käytettävyys ja nopeus ovat keskeisiä kriteerejä, myös mobiilisti ajasta ja paikasta riippumatta.
  3. Hieman kärjistäen: Moderni ERP pitää jopa toimitusjohtajan pois vankilasta. Ainakin se takaa talousjohtajalle rauhalliset yöunet. Liiketoimintaan liittyy paljon vaatimuksia, niin lakisääteisiä kuin tietoturvaan liittyviä. Nykyaikainen ERP on globaalisti tietoturvallinen ja lainsäädännön vaatimukset täyttävä. Sen ansiosta toimintaa voi myös kansainvälistää ja laajentaa hallitusti, ilman turhaa säätöä ja selvittelyviidakkoa.
  4. Uuden ajan pilvi-ERP on nopeampi ottaa käyttöön – ja edullisempi kuin edeltäjänsä. Perinteisesti ERP-projekti oli harvemmin nopeuden vertauskuva ja tyypillistä oli, että aikataulut ja budjetit paukkuivat. Kaikenlaiset räätälöinnit aiheuttivat kalliita harmaita hiuksia. Toisin on nyt: parhaat liiketoimintakäytännöt ja prosessit on koottu yhteen ratkaisukokonaisuuteen, jonka käyttöönotto ja käyttö on tehty yksinkertaiseksi ja kokonaiskustannuksiltaan edulliseksi. Maksat vain siitä, mitä käytät.
  5. Moderni ERP ei ole jarru – vaan kiinteä osa liiketoimintaa. Jotta yritys kykenee saavuttamaan kilpailuetua ja kasvattamaan markkinaosuuttaan muuttuvassa toimintaympäristössä, se tarvitsee ketteriä sovelluksia, jotka mahdollistavat muutokset joustavasti. Niitä on voitava käyttää sellaisenaan tai yhdistää saumattomasti muihin ratkaisuihin liiketoimintalähtöisesti.

Kun toiminnanohjauksen merkitys on ymmärretty yrityksessä, millaista puhetta kuuluu liiketoiminnan edustajien suusta?

Itselleni on jäänyt elävästi mieleen eräs palaute: yrityksen liiketoiminta hämmästeli sitä, kuinka IT oli jo valmiina ratkaisuehdotuksen kanssa, kun liiketoiminnan edustajat vielä pohtivat päätöstään. Voiko parempaa palautetta saada?

Jos haluat käytännön esimerkin pilvi-ERPin pystyttämisestä, lue vaikkapa tämä HMD Globalin tarina!

 

KIRJOITTAJASTA:

Kirjoittaja Sari Mikkonen on tuore sofigatelainen tammikuulta 2018, kun Sofigate osti toiminnanohjausjärjestelmiin erikoistuneen Headstartin. Sari työskentelee Sofigatella Business Executive -tittelillä ja vastaa nimenomaisesti moderneista liiketoimintaratkaisuista. Hänellä on vuosien kokemus liiketoiminnan johtamisesta, prosesseista ja toiminnanohjausratkaisuista. Sari inspiroituu uuden teknologian hyödyntämisestä liiketoiminnan kehittämisessä. Hänelle on tärkeää nostaa asiakas sankariksi ja auttaa erityisesti keskisuuria organisaatioita kasvamaan kannattavasti moderneja pilvipohjaisia liiketoimintaratkaisuja hyödyntäen.

Read these next

Cookies Settings