Päivitä SAP nyt!

23/10/2018

Nopeaa toiminnanohjausjärjestelmää ei kannata jäädä odottelemaan, sillä kohta on osaavista konsulteista pula. SAP-toiminnanohjausjärjestelmien käyttäjiä ympäri maailman yhdistää yksi asia: tuki nykyiselle SAP-järjestelmälle loppuu vuoteen 2025 mennessä. Nyt on siis enää muutama vuosi aikaa päivittää oma SAP-järjestelmä S/4HANAan.

Saksassa voimakas käyttäjäyhdistys painostaa SAPia siirtämään takarajaa tuonnemmas. Vasta kymmenesosa sikäläisistä käyttäjistä on kiinnostunut viemään SAP-järjestelmänsä pilveen. Siitä huolimatta ensimmäiset konsulttitalot valittavat jo SAP-konsulttipulaa. Sama on edessä meillä Suomessakin, jos kaikki jättävät vaihtamisprojektin viime hetkeen.

Hoppua lisää se, että toiminnanohjauksen siirtäminen pilveen ei tapahdu hetkessä. SAP-projektin kesto riippuu pitkälti sen sisällöstä sekä toimittajan kyvystä konseptoida asia. Keskikokoinen projekti voi mennä 6–8 kuukaudessa, mutta jos SAP on yrityksellä käytössä useassa maassa, puhutaan jo vuosista. Sekin toki vaikuttaa projektin kestoon, miten asiakas haluaa vaiheistaa projektin kuluja eri vuosille. Halutaanko kaikki kehitysprojektit ja ponnistelut tehdä parissa vuodessa, vai jaetaanko se jopa neljälle tai viidelle viidelle vuodelle niin, että yrityksen tuloskunto pysyy hyvänä?

Onnistunut toimimmanohjaushanke on johtajalle meriitti – lue, miten hanke voi muuttaa uran suunnan

Nopeampaa analytiikkaa ja raportointia, parempi käyttökokemus

Tietohallintojohtajien voi olla vaikea hahmottaa S/4HANA-alustan todelliset edut. Ensimmäinen hyöty on sama, jolla järjestelmää on tähänkin asti myyty: saat nopean muistinvaraisen HANA-tietokannan, jonka voi viedä pilveen. Muistinvaraisuus tietokannassa tarkoittaa reaaliaikaisuutta. Käytännössä se nopeuttaa monenlaisia asioita, kuten analytiikan ja raporttien tekoa.

Käyttökokemus muuttuu myös. SAPin loppukäyttäjä, joka on saanut kärsiä viimeiset parikymmentä vuotta huonosta käyttöliittymästä, saa nyt ihan uudenlaisen tavan tehdä työtä.

Mutta sitä puolta ei mielestäni tällä hetkellä oikein osata tuoda esiin, että S/4HANA on myös loistava sekä kehittyvä innovaatioalusta, jonka päälle yritys voi tuoda aivan uudenlaisia sovelluksia ja palveluita, kuten IoT:tä, tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa.

Vastikään saimme valmiiksi Alma Median S/4HANA-projektin. Välittömästi hyvin menneen hankkeen jälkeen aloimme miettiä esimerkiksi sitä, minkälaisia taloushallinnon komponentteja järjestelmään tuodaan niin, että saadaan kaikki hyöty irti digitalisoinnista ja päivitetään Alma Median taloushallinto 2020-luvulle.

Epäiletkö vielä? Tässä kolme painavaa syytä päivittää SAP nyt! 

Empimättä pilveen

Projektin luonteeseen vaikuttaa sekin, minkälaiseen S/4HANAan yritys siirtyy. ”Hanoitetaanko” ympäristö ja jatketaan on premise -tyyppisellä oman konesalin ratkaisulla vai viedäänkö järjestelmä samalla pilveen? On tosi tärkeää osata kertoa myös liiketoiminnalle siitä, miten sen prosessit muuttuvat uudistuksen myötä.

Kumppanuuden pitää olla pitkäaikaista ja kestävää. Kumppanilla pitää olla kykyä kehittää teknisen ydintyön lisäksi muitakin asioita ja että osaamista myös kaikissa muissa IT-johtamisen palveluissa ja sen työkaluissa, sekä tavassa tehdä työtä – Way of Workingissä. Näin pystytään pitämään kehityskulut hallinnassa ja palvelujen innovaatiotoiminta vauhdissa.

Jos yrityksissä vielä osin emmitään ja mietitään investoinnin järkevyyttä, julkishallinnossa on jo alettu siirtää palveluja tietyiltä osin julkiseen pilveen. Se on vahva signaali muun muassa pilven hyötyjen ja tietoturvan puolesta. Nyt vain yrityksetkin reippaasti mukaan!

Vaivattomasti pilven päälle? Näillä vinkeillä onnistut!

Näin onnistut SAP-päivityksessä:

  1. Älä vie vanhan ERP-järjestelmän prosessien pullonkauloja uuteen järjestelmään. Mieti ajoissa myös prosessien automatisointia.
  2. S/4HANA-transformaatioprojekti ei ole pelkkä IT-projekti, vaan sen pitää olla aina myös bisnesprojekti. Tee roadmap siitä, miten prosessit muuttuvat, miten alustaa hyödynnetään jatkossa, ja mitä hyötyä siitä on eri liiketoiminnoille.
  3. Muista huolehtia loppukäyttäjien kouluttautumisesta, oppimistyökalujen käyttöönotosta ja muutoksenhallinnasta käyttöliittymän suhteen.
  4. Ammattimainen muutoksenhallinta on tärkeää hankkeelle muutenkin. Laadi suunnitelma muutoksenhallinnan tavoitteista, mittareista ja siitä mitä tapahtuu ja koska hankkeen aikana.

 

Janne Parkkonen vastaa SAP Transformations -liiketoiminnasta Sofigatella, joka on SAP Platinum Partner. Jannella on yli 15 vuoden kokemus SAP-ekosysteemistä. Hän innostuu liiketoiminnan modernisoinnista ja asiakkaiden kilpailukyvyn parantamisesta bisnesteknologian avulla. Siirtymä moderniin liiketoiminta-alustaan on parhaimmillaan valtava, suoraan hyödynnettävissä oleva kilpailuetu.

 

Onko SAP-projekti teille ajankohtainen?

Ota Janneen yhteyttä!

 

Janne Parkkonen

Business Executive

+358 50 574 7185

janne.parkkonen@sofigate.com

Read these next

Cookies Settings