Hyppää sisältöön

Kolme väärinkäsitystä digitalisaatiosta

Digitalisaatio on kuuma puheenaihe, mutta sen ympärillä velloo myös paljon väärinkäsityksiä. Tässä kolme tyypillistä kompastuskiveä:

1. Digitalisaatio ei ole vain olemassa olevien prosessien muuttamista digitaaliseen muotoon. Se on ennen kaikkea uuden luomista.

Vanhojen prosessien digitalisoimisessa on totta kai järkeä, mutta jos yritys ei tunnista ja keksi uusia digitalisaatiosta syntyviä mahdollisuuksia, markkinoilla on enää vaikea menestyä.

Digitaalisuuden ydin on ajatella asiakaspolku uudelleen ja luoda uusia tapoja vastata asiakkaiden tarpeisiin digitaalisessa maailmassa. Miten reagoisimme, jos olisimme startup-yritys? Organisaatiot, jotka eivät ravistele tottumuksiaan, päätyvät näkymättömiksi nopeammin etenevien kilpailijoiden rinnalla.

2. Digitalisaatio on keino, ei päämäärä.

Digitalisaatio itsessään ei ole syy ottaa käyttöön uusia teknisiä ratkaisuja. Kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä, mitä liiketoimintahyötyjä yritykselle etsii. Tähtäätkö parempaan asiakaskokemukseen, tehokkaampiin prosesseihin, kasvaviin tuloihin, parempaan tuottavuuteen, vahvempaan kilpailuetuun vai nopeammin kasvavaan organisaatioon?

3. Digitalisaatio ei ole uhka, vaan mahdollisuus.

Vievätkö robotit työmme? Jossain määrin kyllä. Uutta työtä on kuitenkin syntynyt valtava määrä jo nyt, ja lisää on tulossa.

Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia organisaatioille, jotka kykenevät kehittymään nopeasti ja hyödyntämään omaa erityisosaamistaan digitaalisessa ympäristössä. Mahdollisuuksia on vaikea löytää, jos koko asetelmaan suhtautuu epäluuloisesti ja uhkakuvia maalaillen. Nyt jos koskaan tarvitaan rohkeutta kokeilla uutta – ja myös epäonnistua mahdollisuuksia etsiessä.

Digitaalinen vallankumous on vasta alussa, joten varmista, että matkustat etujoukoissa, et jälkijunassa.

Kirjoittajat Lotta Koskimies

Etsi