Hyppää sisältöön

Tietotyöläinen etsii tietoa yli 7 tuntia viikossa – miksi työntekijäkokemuksen digiloikka laahaa jäljessä?

Maailma on täynnä tietoa ja keinoja, joiden avulla voimme hoitaa jokapäiväisiä asioita sähköisesti ja nopeasti. Bussireittien tiedot ovat vain muutaman klikkauksen päässä, kuten myös ruokaostosten tekeminen kotiin toimitettuna. Näin toimimme vapaa-ajallamme, mutta ovatko asiat samoin työpaikoillamme?

Kuinka moni meistä on ollut jumissa SharePointin toimimattomien ohjeiden, vanhentuneiden tiedostojen tai kadonneiden linkkien kanssa? Mihin pitikään tehdä ilmoitus, jos haluaa vaihtaa lomarahat vapaaksi tai lamppu paloi vessassa?

Entä se työntekijäkokemus?

McKinseyn tutkimuksen mukaan 19 prosenttia tietotyöläisen viikosta kuluu tiedon etsimiseen ja kokoamiseen. Keskivertotyöntekijällä se tarkoittaa yli 7 tuntia viikossa eli melkein yhtä työpäivää.

Sen lisäksi, että tiedon etsimiseen kuluu aikaa, työntekijät turhautuvat pirstaloituneen tai vanhentuneen tiedon hakemiseen. Työntekijäkokemus jää auttamatta jälkeen toivotusta.

Työntekijäkokemus kattaa kaikki työntekijän kokemukset työpaikastaan hänen työsuhteensa aikana, alkaen rekrytointihaastattelusta työsuhteen päättymiseen. Työntekijäkokemukseen sisältyy siis useita erilaisia asioita, kuten johtaminen, kehittymismahdollisuudet, työn mielekkyys sekä jokapäiväiset arkirutiinit, jotka usein aiheuttavat kohtuuttoman paljon päänvaivaa.

Oikein suunniteltujen, työntekijöille suunnattujen palveluiden helppous ja nopeus kasvattavat työntekijätyytyväisyyttä ja samalla henkilöstön tehokkuutta.

Entäs jos kaikki tieto olisikin koottu helposti yhteen paikkaan, josta voisin joko tarkistaa tiedot tai pyytää apua?  Kotimatkalla bussissa voin tarkistaa puhelimella verokortin palautuspäivän. Matkavarausta tehdessä näen helposti ohjeistuksen matkustuspolitiikasta.  Jos en löydä oikeaa tietoa, voisin keskustella chatissa, jossa joko ihminen tai botti neuvoisi minut eteenpäin. Ja vielä kirsikkana kakun päällä, samalla voisinkin tilata uuden hiiren jo rikki menneen tilalle.

Tähän suuntaan maailma on onneksi menossa. Työpaikoilla rutiininomaiset tehtävät tulevat lähemmäksi kuluttajille suunnattujen palveluiden maailmaa. Oikein suunniteltujen, työntekijöille suunnattujen palveluiden helppous ja nopeus kasvattavat työntekijätyytyväisyyttä ja samalla henkilöstön tehokkuutta.

Lue myös Sofigaten Senior Advisor Elina Seppäsen haastattelu aiheesta Kauppalehdessä:
Lähetätkö viestejä mustaan aukkoon? Hr-asioiden digitalisaatio on vielä lapsen kengissä

Kirjoittaja
Sofigaten Tiina Arbeliuksella on pitkä kokemus erilaisista IT-alan projektipäällikön tehtävistä. Nykyisin hän keskittyy työssään erityisesti HR-järjestelmiin ja työntekijäkokemukseen vaikuttaviin loppukäyttäjäpalveluihin. Tiinan intohimo on suunnitella asioita fiksusti ja selkeästi loppukäyttäjien näkökulmasta. Hänen mielestään uuden työläppärin tilaaminen pitäisi olla työntekijälle yhtä vaivatonta kuin ruoan tilaaminen Woltilla.

Etsi