Hyppää sisältöön

Toimintamalli tukee digitaalista muutosta vain murto-osassa yrityksistä – näin ratkaistaan yleinen haaste

Useimmissa yrityksissä ymmärretään, että liiketoiminnan menestys on kiinni toimintamalleista. Teoria tunnetaan, mutta käytäntö laahaa perässä. Ratkaisu löytyy operatiivisen toimintamallin automaatiosta.

Sofigaten tuoreessa asiakaskyselyssä 80 % yritysjohtajista kertoi, ettei heidän nykyinen toimintamallinsa tue tehokkaasti digitaalista muutosta. Tilalle haluttiin ketterämpiä, liiketoimintalähtöisiä malleja.

Ratkaisu tähän on operatiivisen toimintamallin automaatio (Operation Model Automation) – automatisoidut prosessit ja niitä tukeva, rooleihin perustuva toimintamalli.

Operatiivisen toimintamallin automaatio tukee bisnesteknologian tehokasta käyttöä nopeatempoisessa maailmassa. Alkuun pääset näillä kolmella askeleella:

  1. Suunnittele mallin laajuus ja prioriteetit

Monissa mentaliteetiltaan moderneissa yrityksissä noudatetaan vanhentuneita toimintamalleja ja tasapainoillaan digitaalisten uudistusten ja vanhojen järjestelmien välillä. Tämä on ajanhukkaa. Ennen uusien projektien käynnistämistä toimintamalli pitää miettiä uudelleen.

Nopeimmat tulokset saavutetaan avoimen lähdekoodin toimintamallilla, joka on kehitetty yli 50 johtavan yrityksen ja organisaation yhteistyönä. Kirsikkana kakun päällä se tarjoaa yhtenäisen kielen ja helppotajuisen terminologian liiketoiminnalle, IT:lle ja muille kumppaneille.

Käynnistä toimintamallin suunnittelu esimerkiksi visiitillä BT Forumin Business Technology Standard Showroomiin. Näin pääset nopeasti kärryille standardin sisällöstä. Voit myös tutustua tosielämän esimerkkeihin ja parhaisiin käytäntöihin, joilla operatiivinen toimintamalli otetaan käyttöön.

  1. Automatisoi kaikki mahdollinen – varsinkin suuressa yrityksessä

Kaikissa johtoryhmissä halutaan ymmärtää, kuinka dataa hyödynnetään liiketoiminnassa. Mitä suurempi organisaatio, sitä enemmän keskustelua aihe herättää. Erityisesti suurten yritysten pitää varmistaa, että data liikkuu vapaasti eri sidosryhmien välillä ja tukee toimintaa.

Mietitäänpä esimerkiksi kehityksen johtamista. Monissa yrityksissä tätä tehdään Excel-taulukoiden, sähköpostien, chatin ja PowerPointin avulla. Keskeiset hankkeet listataan Exceliin, josta muodostuu projektiportfolio. Pienempi jatkuva kehittyminen tapahtuu loputtomissa sähköpostiketjuissa ja chateissä. Korkeimmalla tasolla liiketoimintaa ohjataan PPT:llä.

Saattaahan tämä toimia, mutta tehokkuus on tipotiessään. Dataa päivitetään manuaalisesti ja siirretään ihmisten ja järjestelmien välillä – vaikka kaikki tämä voitaisiin automatisoida. Esimerkiksi digitaaliseen työnkulkuun tarkoitettu ServiceNow on arvioiden mukaan paras väline arvovirtojen hallintaan ja liiketoiminnan ketterään suunnitteluun. Se tarjoaa yritysjohdolle automaattisesti ajan tasalla olevan ja jäljitettävän näkymän ideasta kehittämiseen ja edelleen palveluhallintaan.

Vastaavasti Apption TBM Framework tarjoaa läpinäkyvyyttä talouteen ja budjetointiin, ilman manuaalista työtä. Todellisia taikoja tehdään, kun toimialan standardit ja teknologian kustannusrakenteet yhdistetään toimintamallin parhaisiin käytäntöihin.

  1. Muutos ei toteudu ilman ihmisiä ja oppimista

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä on suosikkimme – organisaation oppiminen ja osaamisen siirto. Yrityksen on tunnistettava ryhmät, joihin uusi toimintamalli vaikuttaa eniten. Mutta tämä ei riitä: yhteistä kieltä on luotava koko organisaatiossa.

Miten maksimoidaan mahdollisuudet siihen, että uudet työskentelytavat tuovat tuloksia ja kasvattavat liiketoiminnan potentiaalia? Tarkasti määritellyt mallit ovat parhaimmillaankin vain teoriaa – muutos on kiinni ihmisistä. Inhimillinen tekijä on tärkein yksittäinen muutoselementti.

Uuden mallin käyttöönotto on suunniteltava ja toteutettava kunnolla, jotta ihmiset sitoutuvat muutokseen. Muuten epäonnistuminen on taattu. Alustava sitoutuminenkin voi haihtua ilmaan ja muutos ottaa takapakkia. Koska ihmiset ratkaisevat, liiketoiminta- ja teknologiajohtajien on varmistettava, että henkilöstö on valmis muutokseen ja kykenee siihen. Oma nahka kannattaa laittaa likoon ja johtaa esimerkillä.

Vanhentuneisiin toimintamalleihin tai excelien ja sähköpostien kanssa säheltämiseen ei kannata hukata yhtään enempää aikaa. Operatiivinen erinomaisuus tarkoittaa, että kaikki automatisoitavissa oleva automatisoidaan. Konsultit ja muutosagentit voivat paikata aukkoja osaamisessa, mutta työskentelytavat täytyy rakentaa uudelleen oman henkilöstön kanssa.

Sofigate toteutti alkuvuoden 2022 aikana asiakaskokemuksiin liittyvän asiakaskyselyn. Tämä artikkeli on osa juttusarjaa, jossa esitellään kyselyn keskeisiä tuloksia. Lue edellinen juttu

Kirjoittajat

Timo Savolainen on Senior Advisor ja BT Operating Model Practice Lead, jolla on laaja tietämys ja käytännön kokemus organisaatioiden johtamisesta digitaalisten ja organisaation muutosten läpi. Timo on monien suurten ja keskisuurten yritysten luotettu neuvonantaja.

Juha Kujala on kaksinkertainen ServiceNow-asiakas, ja nykyään Sofigaten Platforms-liiketoiminnan CTO. Hänen ammatillinen intohimonsa kohdistuu organisaatioiden ja ekosysteemien ohjaamiseen kohti erinomaista palvelua parhaiden, modernien teknologioiden ja metodien avulla. Juhalla on kattava kokemus ServiceNow-arkkitehtuurista sekä palvelukehityksen johtamisesta niin asiakkaan kuin palvelutoimittajan ympäristöissä.

Hanna Lassila-Sramek on Business Technology Academyn Business Lead ja kokenut kouluttaja, valmentaja ja fasilitaattori. Hänellä on 20 vuoden kokemus IT-alalta ja yli 15 vuoden kokemus koulutuksesta sekä koulutusten ja laajojen koulutusohjelmien kehittämisestä globaaleissa yrityksissä onnistuneiden muutosten varmistamiseksi. Hanna haluaa intohimoisesti tukea niin organisaatioiden kuin yksilöiden oppimista ja kehittymistä.

Etsi