Hyppää sisältöön

Kymmenen vuotta täyttävä bisnesteknologiamalli julkaistaan suomenkielisenä

Suomessa kehitetystä bisnesteknologiamallista on tullut kymmenessä vuodessa liiketoimintalähtöisen teknologiajohtamisen standardi. Kansainvälisesti mallilla on jo yli 50 000 käyttäjää, ja Suomessa sitä hyödyntää yli puolet TOP100-yrityksistä. Tammikuussa 2020 malli julkaistaan suomen kielellä, sillä kysyntää on ollut sekä julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Bisnesteknologiamalli sai alkunsa vuonna 2009, kun Sofigate perusti asiakkaiden toiveesta yhteistyöfoorumin: sen tehtävänä oli koota yhteen suuryritysten ja julkisen sektorin organisaatioiden parhaat käytännöt informaatioteknologian johtamiseen.

Tammikuussa 2019 yhteistyön tuloksena syntynyt malli koki muodonmuutoksen: entisestä Tietohallintomallista tuli Bisnesteknologiamalli, ja sisältö päivitettiin vastaamaan nykytilannetta: informaatioteknologia on laajentunut bisnesteknologiaksi, kun kaikesta teknologiaan liittyvästä toiminnasta on tullut bisnesteknologiaa.

Nyt mallin tuorein versio julkaistaan suomeksi. Business Technology Forumin toiminnanjohtaja Katri Kolesnik kertoo, että päätös suomentamisesta syntyi paitsi yhteisön pyynnöstä, myös halusta korostaa selkeän viestinnän merkitystä.

”IT-ala on täynnä vaikeaa terminologiaa. Monesti englantia vilisevää kielenkäyttöä selitetään sillä, ettei alan asioita pysty ilmaisemaan suomen kielellä. Bisnesteknologiamalli ja sitä edeltävä Tietohallintomalli on kuitenkin aina julkaistu myös suomenkielisenä, sillä on tärkeää, että IT:n ja teknologian johtamisesta voidaan tarvittaessa puhua myös omalla äidinkielellä”, Kolesnik kertoo.

IT:n ja liiketoiminnan yhteinen kieli on onnistumisen avain

Kolesnikin mukaan Bisnesteknologiamallin keskeinen ajatus on tehdä IT:n ja teknologian johtamisesta mahdollisimman selkeää. Yhteinen kieli on tärkeä, jotta IT ja liiketoiminta ymmärtävät toisiaan ja tuloksia syntyy nopeasti.

”Jos organisaation sisäinen toimintakieli on suomi, silloin englanninkielinen terminologia voi hidastaa ja vaikeuttaa IT:n ja liiketoiminnan viestintää entisestään. Asiat on kyettävä tekemään ymmärrettäviksi myös loppukäyttäjille, ja on hyvä olla jokin lähde, josta suomenkielisiä vastineita englanninkielisille käsitteille voi käydä tarkistamassa. Toivon, että suomenkielinen malli helpottaa päivittäistä tekemistä niissä organisaatioissa, joissa suomen kieltä tarvitaan”, Kolesnik sanoo.

Bisnesteknologiamalli täyttää kymmenen vuotta

Vuosi 2020 on Bisnesteknologiamallin juhlavuosi. Katri Kolesnikin mukaan merkkipaalu on hyvä hetki juhlia yhteisöä, jonka työpanoksen ansiosta koko malli on olemassa ja kehittyy jatkuvasti.

”Bisnesteknologiamallia ei olisi olemassa ilman sitoutunutta yhteisöä, joka on ollut valmis jakamaan omia parhaita käytäntöjään ja haastamaan kehitystyötä näkemyksillään. Yhteisön ansiosta malli ei ole norsunluutornissa kehitetty irrallinen viitekehys, vaan vahvasti tosielämään ja markkinoiden muutokseen nojaava työväline”, Kolesnik kiittää.

Juhlavuoden aikana Business Technology Forum julkaisee joka kuukausi LinkedIn-sivuillaan haastatteluvideoita, joissa yhteisön jäsenet ja tunnetut vaikuttajat pohtivat alan kehitystä.

Suomenkielinen Bisnesteknologiamalli ilmestyy Digijohtamisen päivässä 16.1.2020. Malli on sen jälkeen kaikkien vapaasti ja maksutta käytettävissä osoitteessa www.btmalli.fi.

Digijohtamisen päivän osallistujat saavat mallista painetun version. Ilmoittaudu tapahtumaan mukaan osoitteessa https://www.oppia.fi/events/digijohtamisen-paiva-2020.

Yhteystiedot
Katri Kolesnik, toiminnanjohtaja, Business Technology Forum
katri.kolesnik[a]sofigate.com
puh. 040 352 3623

Etsi