Hyppää sisältöön

Myyttejä ohjelmistorobotiikasta – ja kuinka avustava automaatio kumoaa ne

Ohjelmistorobotiikkaan liittyy paljon uskomuksia: Se on vaikeaa ja vaatii erityisasiantuntijoita, se soveltuu vain isoille organisaatioille ja on liian kallista pienille, ja niin edelleen. Entä jos kertoisin, että näihin myyttisiin ongelmiin on ratkaisu? Sitä kutsutaan avustavaksi automaatioksi (attended automation).

Osa uskoo, että ohjelmistorobotiikkaa kannattaa käyttää esimerkiksi vain määrämuotoisissa, usein toistuvissa ja paljon tapahtumia käsittävissä prosesseissa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Monet ohjelmarobotiikan haasteista on ratkaistavissa avustavalla automaatiolla. Se tarkoittaa yksittäisten, lyhytkestoisten (yleensä työntekijän tekemien) työvaiheiden automatisointia.

Avustava automaatio on ratkaisu silloin, kun perinteinen ohjelmistorobotiikka osoittautuu soveltumattomaksi. Se eroaa perinteisestä robotiikasta siten, että robottia ajetaan käyttäjän omalla koneella. Siksi robotin on myös helppo olla vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa. Tässä tekstissä nostan esiin muutamia myyttejä ohjelmistorobotiikasta ja sen, kuinka avustava automaatio auttaa kumoamaan ne.

Lue lisää siitä, miten robotti voisi auttaa arkeasi

Myytti 1: Ohjelmistorobotiikka soveltuu vain tietynlaisiin prosesseihin

Perinteisiä syitä automaatioidean hylkäämiseen voivat olla esimerkiksi se, että prosessia ei ole kuvattu tarkasti, sen suoritusohjeet ovat epäselvät tai se sisältää runsaasti poikkeustapauksia.

Avustava automaatio voi kuitenkin hoitaa myös tehtäviä, jotka vaativat ihmisen osallistumista tai joissa on suuri määrä poikkeustapauksia. Robotti voisi esimerkiksi käsitellä skannattuja dokumentteja koneellasi ja kysyä sinulta neuvoa, jos se ei saa selvää jostakin kohdasta.

Yleisesti avustava automaatio voi tehdä mitä tahansa tehtäviä, joita suoritetaan työntekijän omalla työasemalla. Kesken kiireisen työpäivän robotti voisi esimerkiksi auttaa sinua kalenteroimaan juoksevia asioita seuraavaan vapaaseen kohtaan työkalenterissasi.

Myytti 2: Ohjelmistorobotiikka vaatii erityisosaamista

Avustavan automaation avulla robotiikasta tulee helppoa. Voit jopa itse luoda automaatioita, vaikka et olisi koskaan kokeillut ohjelmointia. UiPath on suunnitellut StudioX-työkalun omien robottien tekoon. StudioX:n suunnittelun lähtökohtana on ollut helppokäyttöisyys. Jos osaat käyttää automatisoitavia sovelluksia, kuten Exceliä tai Outlookia, osaat myös automatisoida ne.

Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää esimerkiksi IT-osaston keskitetysti valmiiksi rakentamia robotteja, jotka jaetaan työntekijöiden käyttöön automaattisesti. Myös tämä on UiPathissa ratkaistu siten, että automaation ylläpito ja jakelu on koordinoitua.

Myytti 3: Avustava automaatio sopii vain isoille organisaatioille

Avustava automaatio ei ole tarkoitettu vain suurille organisaatioille. Pienikin organisaatio pääsee kustannustehokkaasti eteenpäin avustavaa automaatiota hyödyntämällä. Esimerkiksi StudioX:n saa ilmaiseksi käyttöön kahdeksi kuukaudeksi. Kouluttautuminen avustavaan automaatioon on myös nopeaa ja tehokasta UiPath Academyn maksuttomia verkkokursseja hyödyntämällä.

Myytti 4: Vain rutinoituneet prosessit voi automatisoida

Avustava automaatio soveltuu myös ei-rutiininomaisiin prosesseihin. Se voidaan toteuttaa niin, että varsinainen päätöksenteko tehdään ihmisen toimesta.  Esimerkiksi laskuja maksuun siirtävä robotti voi käynnistysvaiheessa kysyä, minkä summan ylittävät laskut haluat tänään nähdä ja mitkä laitetaan automaattisesti maksuun. Rekrytoijaa palkkausprosessissa robotti voi puolestaan nostaa CV:stä rekrytoijan nähtäville hakemuksen rooliin sopivia tietoja – tai tietoja, jotka eivät sovi.

Sofigate toimii Suomessa johtavana integraattorina UiPath-ratkaisulle, joka käsittää laajasti avustavan automaation kyvykkyyksiä. Lisätietoja UiPathista löytyy osoitteesta www.uipath.com.

Etsi