Hyppää sisältöön

Sofigate kasvoi IT:n johtamisen palveluilla 100 miljoonan euron yritykseksi – nyt liikevaihto viisinkertaistetaan bisnesteknologian johtamisella

Bisnesteknologian johtamiseen erikoistunut Sofigate kasvoi vuoden 2020 aikana 100 miljoonan euron kokoluokkaan. Kasvustrategian seuraava vaihe on nyt alkanut: vuonna 2025 Sofigate haluaa olla 500 miljoonan euron yhtiö, joka yhdistää liiketoiminnan jatkuvan kehittämisen, muutosjohtamisen ja modernit teknologia-alustat. Uutena kasvun kirittäjänä ja Sofigaten hallituksen puheenjohtajana aloittaa Olli-Pekka Kallasvuo.

Monien yritysten tavoin Sofigate eli vuonna 2020 monta erilaista vaihetta. Vuosi lähti liikkeelle hyvin, mutta koronan aikana kasvu hidastui ja tärkein asia oli keskittyä henkilöstön hyvinvointiin. Loppuvuonna kysyntä kiihtyi voimakkaasti ja liikevaihto ylsi 98 miljoonaan euroon. Sofigate työllistää nyt 600 henkilöä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Sofigate aloitti vuonna 2003 tietohallinnon palvelutalona, mutta on vuosien saatossa muuntautunut bisnesteknologiamuutoksen asiantuntijayritykseksi.

Yksi tekijä kasvun vauhdittamisessa on ollut liiketoiminnan digitaalinen murros, jonka tarpeisiin yritys on vastannut omalla kehityskaarellaan. Toinen kasvun ajuri on ollut se, että markkinoilta on puuttunut kumppani, joka yhdistäisi muutosjohtamisen kyvykkyydet ja modernin, liiketoimintalähtöisen teknologian.

“Teknologiahankkeet ovat muutoshankkeita. Jos aliarvioit muutosjohtamisen tarpeen, ajat varmasti päin mäntyä. Jos teknologiaosaaminen ei ole kunnossa, menet taas päin mäntyä. Asiakkailla ei ole aikaa etsiä molempiin osaajia, vaan he haluavat molemmat samassa paketissa. Tähän markkinarakoon olemme iskeneet onnistuneesti”, kertoo Sofigatea vuodesta 2014 luotsannut toimitusjohtaja Sami Karkkila.

Jatkuvan liiketoimintamuutoksen konsultoinnilla 500 miljoonan euron yritykseksi

Vuonna 2025 Sofigate haluaa olla 500 miljoonan euron suuruinen, Pohjoismaiden modernein bisnesteknologiatalo, joka yhdistää parhaat teknologiat, ihmiset ja muutoksen johtamismallit.

Kun Sami Karkkila aloitti Sofigaten toimitusjohtajana, yrityksen liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa. Kuudessa vuodessa yritys on viisinkertaistanut kokonsa – ja nyt sama on määrä tehdä uudelleen. Karkkila näkee, että perinteinen strategiakonsultoinnin markkina on murtunut ja alaa valtaa liiketoiminnan jatkuvan muutoksen konsultointi.

“Liiketoimintaa pitää auttaa muuttumaan teknologian avulla. Teknologiahankkeissa ei voi tuijottaa peräpeiliin ja ratkaista eilispäivän ongelmia, vaan on palveltava aidosti liiketoimintaa. Liiketoimintajohtajien taas on lopetettava ohjausryhmissä pönöttäminen ja osallistuttava itse hankkeiden suunnitteluun”, Karkkila sanoo.

Tärkeä osa liiketoiminnan muutosta on työn ja palvelujen tehostaminen automaation avulla. Palveluhallinnassa ja palveluautomaatiossa Sofigate on toiminut pioneerina jo kymmenen vuotta, minkä ansiosta ServiceNow, maailman johtava liiketoiminnan automatisoinnin alustayritys, valitsi Sofigaten parhaaksi kumppanikseen Euroopassa vuonna 2020. Palveluhallinnan osuus liikevaihdosta on nyt puolet ja osaamiskeskus on Pohjoismaiden suurin.

Kaupallisten palvelujen lisäksi Sofigate on luonut asiakasyritystensä kanssa liiketoiminnan digitalisointiin avoimen viitekehyksen Bisnesteknologiamallin, jolla on globaalisti yli 10 000 käyttäjää. Malli pohjautuu pohjoismaisten suuryritysten ja -organisaatioiden parhaisiin johtamiskäytäntöihin. Sitä ylläpitää kehittäjäyhteisö, johon lukeutuvat Koneen, Saabin, Nesteen ja UPM:n kaltaiset nimet.

Olli-Pekka Kallasvuosta uusi hallituksen puheenjohtaja

Kasvu seuraavalle tasolle vaatii uutta näkemystä johtamiseen. Siksi Sofigate on kutsunut hallituksensa puheenjohtajaksi Olli-Pekka Kallasvuon, jolla on mittava kokemus sekä hallitustyöskentelystä että teknologiayritysten menestyksen rakentamisesta kansainvälisesti.

”Jotta voimme kasvaa, meidän on oltava parempia kahdessa asiassa: tunnettuutemme Ruotsissa on vielä liian pientä, ja meidän on kyettävä rakentamaan merkittävästi paremmat verkostot myös liiketoimintajohtoon Pohjoismaissa. Tätä taustaa vasten OP Kallasvuo on juuri oikea henkilö hallituksemme puheenjohtajaksi”, Sami Karkkila sanoo.

Olli-Pekka Kallasvuo näkee, että Sofigaten liikeidealle riittää kysyntää.

“Valitsin Sofigaten siksi, että uskon yrityksen kasvutarinaan. Markkinat ja asiakkaiden tarpeet elävät rajussa muutoksessa, ja Sofigate pystyy vastaamaan nyt käynnissä olevaan muutokseen erinomaisesti palveluillaan. Sofigate on markkinoilla selkeä edelläkävijä tavassa yhdistää liiketoiminnan jatkuva kehittäminen, muutosjohtaminen ja maailman parhaat teknologiat, niin Pohjoismaissa kuin laajemminkin”, Kallasvuo sanoo.

Etsi