SELKEÄ SUUNNITELMA SEURAAVAAN POIKKEUSTILAAN – JA NORMAALIOLOIHIN
Viikko työpajan jälkeen Sofigate toimitti Olarin koululle tiiviin prosessikuvauksen, joka selkeyttää roolit, vastuut, aikataulut, valitut teknologiat, ja muut poikkeustilanteissa tarvittavat käytännöt.
”Me tuotimme itse sisällön ja toimintatavat – ja Sofigate auttoi järjestelemään ne loogiseksi kokonaisuudeksi. Jos uusi epidemia iskee, meillä on nyt malli, jonka avulla pystymme pyöräyttämään etäkoulun uudelleen käyntiin vaikka päivässä”, Lipponen kertoo.
Olarin koulu ei kuitenkaan aio jättää digitaalisia opetusmenetelmiä ja etäopetusta pelkästään seuraavan pahan päivän varalle.
”Idea on, että keväällä 2020 löydettyjä uusia käytäntöjä viedään myös normaaliajan lähiopetukseen nyt, kun ne on rakennettu ja kirjattu toimivaksi malliksi”, Näppäri kertoo. ”Koulutehtävien palautus sähköisten alustojen kautta, henkilöstön etäkokoukset ja muu tänä keväänä opittu jää käyttöön myös jatkossa.”
”Esimerkiksi livekokousten järjestäminen etäkevään mallilla tulee jatkossa olemaan varmasti tehokkaampaa ja säästämään henkilöstön työaikaa”, ennakoi Lipponen.
Olarin koulussa kehitetty malli on mahdollista monistaa myös valtakunnanlaajuiseksi – paikalliset resurssit huomioon ottaen.
”Toivoisin, että eri kaupungeissa sivistystoimi tai koulutuksen palvelualue ottaisi tämän aiheen agendalleen. Miten koulujen ja oppilaitosten kyvykkyyksiä digitaalisten työvälineiden hyödyntämiseen ja etäympäristössä toimimiseen pitäisi parantaa, kehittää ja hankkia? Kuten Olarin esimerkki osoittaa, aiheen työstämisestä on apua sekä poikkeusaikoina että normaalioloissa”, Näppäri tiivistää.